Wat doet het Gelaat precies

Ik maak websites. Een website bestaat (of kan bestaan) uit de volgende aspecten:

Concept

 
Het concept is wat voorafgaat aan de website. In een aantal gesprekken probeer ik erachter te komen wat er inhoudelijk precies op de website moet komen, en hoe dat op de bezoeker over moet komen. In het concept komen u, uw bezoeker en de website samen: het concept is de beschrijving van het geheel van de website. Een goed concept is in de uiteindelijke website overal te 'voelen': van het kleinste typografische detail tot de navigatie tot de algehele indruk.

Vormgeving

 
Als er aan de website een goed concept ten grondslag ligt wordt de vormgeving vaak een soort invul-oefening. De vormgeving is dan de visualisering van de in het concept neergelegde ideeën. Voor de vervolmaking van die vormgeving werk ik soms samen met 'papieren' vormgevers, of is een huisstijl het uitgangspunt.

Functioneel ontwerp

 
Om tot een goede website te komen is het nodig om te bepalen welke inhoud en functionaliteiten er op de website komen en op welke manier(en) de bezoeker bij die inhoud en functionaliteiten terchtkomt. Vooral bij grotere websites met veel inhoud en functionaliteit is het nodig om zo'n functioneel ontwerp (FO) volledig per pagina te expliciteren. Een functioneel ontwerp wordt vaak ook gebruikt als communicatie-middel tussen de verschillende afdelingen (de vormgever, de front-end-coder, de database specialist). Omdat ik in de meeste gevallen al deze onderdelen voor mijn rekening neem is zo'n uitgebreid expliciet FO vaak niet nodig, maar volstaat een goede communicatie (en afspraken) tussen u (de klant) en mij.

Front-end-code

 
De front-end-code is het geheel aan code die nodig is om een website zichtbaar te maken in een browser. Deze code zorgt ervoor dat de inhoud er zo uitziet en zo geplaatst is als de bedoeling is in de vormgeving. Goede front-end-code zorgt ervoor dat de inhoud van een website snel laadt en goed leesbaar is (ook voor bv. zoekmachines). Bij niet dynamische website staat de inhoud in de code zelf, bij een dynamische website wordt de inhoud (vanuit een andere bron, vaak een database) in de code geladen. (zie verder onder 'CMS' en 'back-end'.)

CMS

 
Een CMS is een Content Management Systeem. Dit is een 'tool' waarmee u zelf de inhoud (en soms ook een deel van de vormgeving) van de website kan bepalen en onderhouden. Er zijn vele CMS-en. Vaak worden ze door een bureau zelf gemaakt, maar er zijn ook CMS-en te koop of 'gratis' te gebuiken. Met een CMS wordt bepaalde inhoud in een database opgeslagen. Deze inhoud moet vervolgens op de juiste plek op de website weer worden opgehaald. Het 'koppelen' van een (unieke) website aan een (bestaand) CMS heet de 'implementatie van een CMS. Ook bij een 'gratis' (open-source) CMS zoals Joomla, Drupal of Wordpress (wat ik gebruik) kost die implementatie tijd, en dus geld. Bij een kleine site waar maar weinig onderhoud aan gepleegd hoeft te worden is het vaak economiser om geen CMS te gebruiken maar de aanpassingen direct in de code te (laten) doen.

Back-end (database & code)

 
Onder back-end versta ik het geheel aan voor de bezoeker 'onzichtbare' dingen: de database waarin de informatie staat, de code die die inhoud op de juiste manier uit de databse haalt, en het CMS waarmee u de website onderhoud (en natuurlijk de code die nodig is om het CMS te laten werken, zodat de inhoud die u in het CMS invoert op de juiste plek in de database wordt opgeslagen).

Domeinnaam/Hosting

 
Om een website op het internet te kunnen hebben, is een domeinnaam en een hostingpakket nodig. Ik verkoop geen hosting of domeinnaam, maar ik kan dit allemaal wel voor u regelen, zowel administratief als technisch. De contracten met de host sluit u wel zelf af, daar zit ik (financieel) niet tussen. Ik werk graag en veel met Sohosted. Het 'kleine' hostingpakket inclusief domeinnaam kost daar een kleine 40 euro per jaar. In veel gevallen is zo'n klein pakket voldoende.